MEDIÁCIÓ

 

A mediáció egy alternatív vitarendezési eljárás.

A mediáció lényege, hogy két fél vitájában a felek közös beleegyezésével egy semleges, harmadik személy, a mediátor jár közben. A mediátor abban segíti a feleket, hogy vitás ügyüket, konfliktusaikat tárgyalásos úton rendezzék, és e tárgyalások során mindkettőjük számára megfelelő, tartós megállapodás szülessen, amit írásba foglalva, aláírásukkal hitelesítve mindketten elfogadnak. Miért is jó ez? Mert abban az esetben amikor a törvény mondja ki, mi legyen a megoldás, annak betartása vagy az egyik, vagy a másik, vagy a legtöbb esetben mindkét fél veszteségével, fájdalmával járhat, hiszen ezekben a formális eljárásokban a felek gyakran csak passzív résztvevők. Saját érzelmi szükségleteik figyelmen kívül maradnak. A mediátor a mediációs eljárás során abba a helyzetbe segíti a feleket, amelyben maguk hozhatják meg a megállapodáshoz vezető, mindkettejük számára megfelelő döntéseket.

Mediációra leginkább akkor érdemes sort keríteni, amikor a vitás felek már nem hajlandók, vagy nem képesek közvetlen kommunikáció útján megállapodni, készek azonban egy külső közvetítő segítségével kísérletet tenni a probléma megoldására.

Párkapcsolati-, válási-, munkaügyi vitarendezések során végzek közvetítést, valamint oktatásügyi vitarendezés során segítem az oktatási színtéren résztvevők (gyermek, szülő, pedagógus, intézményvezető, fenntartó….) elakadt folyamatait.

Iskolákban resztoratív (helyreállító) mediációval segítem büntetési szankciók helyett az alternatív vitarendezést.

Mediáció folyamata

1. A vitás ügyben érintett bármelyik fél fordulhat mediátorhoz, illetve közös elhatározással, együtt is megtehetik ezt.

2. Ha csak az egyik fél indítja a mediációt, a mediátor értesíti a vita másik érintettjét is, és felajánlja számára is a probléma mediációval történő megoldását.

3, Amennyiben a mediációval minden érintett egyetért, külön-külön sor kerül az előkészítő beszélgetésekre.

4. Ha minden fél részt vett az egyedi előkészítő beszélgetésen, és már nincs szükség többre, egy egyeztetett időpontban sor kerül a mediációs ülésre, amelyen minden érintett részt vesz (az ülés általában kb. 3 óra).

5. Mediációs folyamat időtartama maximum 4 hónap (jellemzően 3-5 alkalom), de akár az első alkalommal is megszülethet az egyezség.

6. Sikeres mediáció esetén a felek aláírják az írásba foglalt megállapodást.

ÁRAK

Előkészítő beszélgetés

8 000 ft/óra/ügyfél,
mediációs ülés 30 000 ft/alkalom (egy mediációs ülés maximum 3 óra)
Kettőnél több ügyfél esetén egyedi a díjszabás.

"A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége."

Dan Millman

Medikin

Helyszín

2040 Budaörs,
Alma utca 19.

Kérjen időpontot most!

 

Elérhetőség:

Tel.:+36 30-579-83-39
E- mail: medikin64@gmail.com